Przedstawiam Wam przepis na majo, którego smak oraz konsystencja spełniają moje wymagania... może przypasuje jeszcze komuś...
1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
1,2 szklanki oleju rzepakowego
mały ząbek czosnku
dwie łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Końcówkę blendera tzw. żyrafę wkładam na 15 minut do zamrażalnika. Do wysokiego naczynia wlewam szklankę mleka sojowego (niesłodzonego) plus dwie łyżki octu jabłkowego i miksuję schłodzoną wcześniej końcówką ok. 30 sekund. Dodaję mały ząbek czosnku, dwie czubate łyżeczki musztardy (używam sarepskiej) szczyptę soli i pieprzu i miksuję dalej. Po kilku sekundach stopniowo dolewam olej rzepakowy nie przestając miksować (uzyskuję odpowiednią dla siebie konsystencję majonezu po dodaniu 1,2 szklanki oleju).
Gotowe!!! Przykryć i do lodówy!!!
Całość nie powinna trwać dłużej niż 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz