Mam od jakiegoś czasu fazę na orzeszki sojowe i żeby nie pójść z torbami musiałem rozpocząć własną produkcję. Oto dokładny opis jak to zrobić (może oszczędzi to komuś przechodzenia od opcji niedoprażone do spalone)...
Składniki:
Ziarna soi (ilość dowolna) :)
Przygotowanie:
Ziarna soi zalewam wodą na noc (jeżeli orzeszki mają być słone najlepiej moczyć ziarna w słonej wodzie). Namoczone ziarna przelewam do durszlaka, płuczę zimną wodą i odstawiam na kilka minut, żeby obciekły. Następnie rozsypuję je na papierze do pieczenia jak na zdjęciu:
Blachę umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza przy włączonym termoobiegu. Soję prażę dokładnie 32 minuty, wyjmuję i od razu przesypuję do chłodnego naczynia...
I to wszystko... czynność powtarzam aż uprażę całą paczkę ;)
Powodzenia!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz